Αυστρία: Ο θρίαμβος του παραλόγου

Στην Αυστρία, ο Lando Norris δεν είχε καμιά δουλειά να βρεθεί στο βάθρο. Αντίστοιχα, οι Lewis Hamilton και Alex Albon δεν είχαν καμία δουλειά να βρεθούν εκτός αυτού. Και φυσικά, ο Charles Leclerc δεν είχε απολύτως καμία δουλειά να βρεθεί γενικά στις πρώτες θέσεις, πόσο μάλλον στο δεύτερο σκαλί του πόντιουμ. Εκεί που σταματάει η λογική όμως, αρχίζει η Formula 1…

Ας τα πάρουμε με χρονολογική σειρά: μόλις 45 λεπτά πριν την εκκίνηση, ο Lewis Hamilton κλήθηκε στο δωμάτιο των αγωνοδικών επειδή η Red Bull έκανε ένσταση για την αθώωση του Βρετανού το Σάββατο, όταν και θεωρήθηκε ότι μπερδεύτηκε από μια πράσινη ένδειξη που βγήκε μαζί με τις κίτρινες.

Θα ήταν μια ολότελα τυπική διαδικασία, εάν η Red Bull δεν έφερνε κάποια νέα δεδομένα (δηλαδή ένα onboard βίντεο 360° από το Twitter) τα οποία έδειχναν ξεκάθαρα πως η ένδειξη στο τιμόνι του Lewis ήταν κίτρινη – και φυσιολογικά, πήρε ποινή 3 θέσεων.

Το ζήτημα εδώ δεν είναι το ορθό της απόφασης ή η επιμονή της Red Bull όσο αφορά την Mercedes, αλλά το ότι το επίμαχο στοιχείο το οποίο έγειρε την πλάστιγγα εναντίον του Hamilton ήταν…ένα βίντεο στο Twitter, το οποίο για κάποιο λόγο οι αγωνοδίκες δεν είχαν στην διάθεση τους αρχικά! Δεν το λες και ιδιαίτερα ενθαρρυντικό όσο αφορά το περί δικαίου αίσθημα στο σπορ, ειδικά από την στιγμή που σε παρόμοια κατάσταση (Bottas στην Ιταλία πέρσι), το onboard και η ένδειξη του τιμονιού ήταν τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν στην ετυμηγορία τους.

Πίσω στον αγώνα τώρα, o οποίος φαινόταν να χάνει το ενδιαφέρον του όταν ο Max Verstappen (ο οποίος λόγω στρατηγικής και δυναμικότητας φαινόταν η μοναδική απειλή προς τις Mercedes) είδε το μονοθέσιο του να «κλειδώνει» συνέχεια στο anti-stall και νομοτελειακά εγκατέλειψε, χάνοντας την ευκαιρία να πάρει την τρίτη σερί εντός έδρας νίκη για την Red Bull.

Στην συνέχεια πάντως, είδαμε εικόνες που μας έλειψαν και αν μη τι άλλο, έδειξαν πως η Formula 1 επέστρεψε: πρώτα ο Grosjean έκανε λάθος ενώ ο ομόσταυλος του είχε εγκαταλείψει πιο πριν μετά από πλήρη αστοχία των φρένων του, ενώ στο ενδιάμεσο o Sebastian Vettel έκανε (τι άλλο;) τετακέ, προσπαθώντας να περάσει τον Sainz – κάτι που ο Leclerc είχε κάνει νωρίτερα με σαφώς μεγαλύτερη επιτυχία.

Τα παραπάνω δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη επίπτωση στην μάχη για την πρωτιά, η οποία…δεν υπήρχε, και σύντομα μάθαμε το γιατί: μετά από την εγκατάλειψη του Stroll αρκετά νωρίτερα (τον οποίο ακολούθησε ο Ricciardo), η εσωτερική έρευνα της Mercedes αποκάλυψε πρόβλημα στα κιβώτια ταχυτήτων της. Αμέσως ενημερώθηκαν οι οδηγοί της, μαζί με την οδηγία αποφυγής των kerbs – και ξαφνικά, το σίγουρο 1-2 των ασημί μαύρων βελών δεν φαινόταν και τόσο σίγουρο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε η εγκατάλειψη του George Russell (για άσχετο με το κιβώτιο λόγο, αφού η Williams παραμένει η μοναδική ομάδα που δεν το προμηθεύεται από τον κατασκευαστή κινητήρων της) να βγάλει το Safety Car από τα πιτ και να βάλει τον Albon μέσα σε αυτά για την μαλακή γόμα…και πέρα από τον Perez που βρισκόταν ανάμεσα τους, οι δυο Mercedes ένιωθαν ξεκάθαρα την ανάσα της δεύτερης Red Bull.

Όπερ και εγένετο, με τον Ταϊλανδό να περνάει τον Perez και να είναι έτοιμος να επιτεθεί στον Hamilton – αλλά πριν γίνει αυτό, ο Raikkonen είδε την Alfa Romeo του να λανσάρει την δικιά της έκδοση του DAS, με την γωνία πρόσφυσης του εμπρός δεξιά ελαστικού του να αλλάζει…προς το τίποτα, αφού προφανώς δεν είχε κουμπώσει καλά στο πρόσφατο pit stop του και εκτινάχτηκε μακριά από το μονοθέσιο του, ευτυχώς χωρίς να χτυπήσει κάποιον στο πέρασμα του.

Με τις αλλαγές ρυθμίσεων που έκαναν (με εντολή του pitwall) οι οδηγοί της Mercedes στα μονοθέσια προκειμένου να αποφύγουν τον εφιάλτη μιας διπλής εγκατάλειψης, ο Alex Albon είχε μια πολύ καλή ευκαιρία όχι μόνο για το πρώτο του βάθρο, αλλά ακόμα και για την νίκη. Δυστυχώς για εκείνον όμως, αυτό που κατάφερε ήταν μια επανάληψη του προτελευταίου (και όμως!) αγώνα στην Βραζιλία: επαφή μεταξύ τους, καταστροφή για τον νεαρό, ποινή 5 δευτερολέπτων για τον Hamilton.

(Προσωπική άποψη: η ποινή είναι σωστή επειδή ο Βρετανός ήταν πίσω από τον Albon, και ο οδηγός που είναι μπροστά έχει το δικαίωμα να διαλέξει όποια αγωνιστική γραμμή θέλει – και ο πίσω, έχοντας καλύτερη οπτική γωνία, να του δώσει χώρο. Δεν είναι θέμα του τι έκανε ο Hamilton εκείνη την στιγμή (όπου ξεκάθαρα είχε λοκάρει το τιμόνι δεξιά) αλλά το τι έκανε μπαίνοντας στην στροφή πλάι-πλάι με την Red Bull, όπου εκεί θα έπρεπε να πάρει μια πιο κλειστή γραμμή/να αφήσει το γκάζι αφού ήταν φανερό που θα πήγαινε ο αντίπαλος του. Για να παραφράσουμε τον Fernando Alonso, «You always have to leave a space».)

Κάπως έτσι, και με τον Perez να βλέπει να προστίθενται 5 δευτερόλεπτα στον χρόνο του επειδή επιτάχυνε στο pitlane, ποινή που συνήθως βλέπουμε μόνο στο…F1 2019, το σκηνικό είχε στηθεί για δυο θεότρελους γύρους πριν πέσει η καρό σημαία: πέρα από τον Bottas που έκανε κυριολεκτικά βόλτα προς την 8η νίκη της καριέρας του, είχαμε κατά σειρά:

  • Τον Lewis Hamilton να θέλει να καλύψει 3 δευτερόλεπτα σε 2 γύρους έναντι των Charles Leclerc και Lando Norris για να κρατήσει την δεύτερη θέση, με άγνωστη την δυναμική του μονοθεσίου του
  • Τον Charles Leclerc (!) με μια Ferrari η οποία ήταν ακόμα πιο κακή από όσο περιμέναμε, να έχει εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες και έχοντας κάνει ένα υπέροχο προσπέρασμα στον Perez από…την Ιταλία, να προσπαθεί για μια ανέλπιστη δεύτερη θέση κρατώντας την διαφορά από τον Hamilton
  • Και τέλος, τον Lando Norris, ο οποίος ήταν μπροστά από τον teammate του στο σύνολο του αγώνα, να έχει περάσει και τον Perez αλλά να βρίσκεται παραπάνω από 5 δευτερόλεπτα μακριά από τον Hamilton.

Και τελικά ο Hamilton όχι μόνο δεν μπόρεσε να αυξήσει την διαφορά από τον Μονεγάσκο, αλλά από πίσω τους ο Norris κέρδισε…μόνο 0,7 δευτερόλεπτα στον τελευταίο γύρο από τον συμπατριώτη του, παίρνοντας όχι μόνο τον ένα βαθμό του ταχύτερου γύρου, αλλά και το πρώτο βάθρο της καριέρας του.

Εξυπακούεται βέβαια ότι στην…ρεβάνς της επόμενης εβδομάδας στην ίδια πίστα, θα ήταν παράλογο να περιμένουμε τα ίδια. Οι Mercedes έδειξαν ανίκητες και με λυμένα τα όποια προβλήματα με τους αισθητήρες, το πιθανότερο σενάριο είναι να χαθούν στον ορίζοντα.

Η Red Bull είδε διπλό DNF αλλά η εμφάνιση του Albon ήταν σίγουρα ενθαρρυντική, αν μη τι άλλο για την ενδοοικογενειακή μονομαχία στους Ταύρους. Βέβαια, οι δηλώσεις Marko και Verstappen για «πρωταθληματικό μονοθέσιο», είναι φανερό ότι πάνε στον κάλαθο των αχρήστων…

Και όσο αφορά την Ferrari, μια παρατήρηση: αν η διαφορά της με την Mercedes είναι ένα δευτερόλεπτο σε πίστα με χρονολόγιο…63 δευτερόλεπτα, σε μεγαλύτερες πίστες (όπως το Spa) ίσως το χρονόμετρο γράψει πάνω από 1.5. Επίσης, ο (ξεκάθαρα σε σύγχυση) Binotto δηλώνει πως «υπάρχουν θέματα στον εξομοιωτή» ενώ ταυτόχρονα υπόσχεται «μεγάλες αναβαθμίσεις από την Ουγγαρία και μετά». One of these things is not like the other…

Ηθικό δίδαγμα: ίσως τα esports να μην κάνανε και τόσο κακό τελικά.

+1 Είναι ολοφάνερο από το πρώτο τριήμερο κιόλας ότι η Ferrari νοσεί σαν οργανισμός, και απλά περιμένουμε να δούμε την έκταση της νόσου στα επόμενα GP. Υπό αυτές τις συνθήκες, η δεύτερη θέση του Charles Leclerc φέρνει στον νου παρόμοιες παραστάσεις των Schumacher και Villeneuve με κακά κόκκινα μονοθέσια. Για άλλη μια φορά όμως, έγινε φανερό το status quo στο Maranello, με τον Μονεγάσκο να είναι αλάνθαστος και να κάνει κάποιες εκπληκτικές κινήσεις στον δρόμο για την δεύτερη θέση, ενώ ταυτόχρονα ο Sebastian Vettel ξανασπίναρε, δείχνοντας πως ο (άγαρμπος και άκομψος by any means) τερματισμός της θητείας του στην Scuderia ήταν ένα δύσκολο αλλά αναγκαίο βήμα.

+2 Παραμένοντας στα του Maranello, είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι οι έτερες ομάδες με κινητήρα Ferrari είναι στα χαμηλά πατώματα του φετινού midfield. Και αν έχουμε μιλήσει για την σειρά επεισοδίων μεταξύ FIA-Ferrari, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως ότι και να υπήρχε στον κινητήρα της Ferrari που δεν έπρεπε να μαθευτεί, δεν υπάρχει πλέον. Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους, και δεν είναι καλά για την Scuderia – εξού και ο Toto Wolff πλέον δηλώνει ευθαρσώς ότι «βαρέθηκα να ακούω τον Mattia να μιλάει για την αεροδυναμική της ομάδας του». Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο…

+3 Όπως είπαμε και πάνω, οι Mercedes είναι σε δική τους κατηγορία εντός πίστας. Και αν το DAS είναι κυριολεκτικά «πολύ κακό για το τίποτα» (με την εκδίκαση της ένστασης να φανερώνει ότι χρησιμοποιείται μόνο για την καλύτερη και πιο ομοιόμορφη θέρμανση των ελαστικών), δεν πρέπει ο ντόρος γύρω από αυτό να αποσπά από την δυναμική των μαύρων βελών. Γενικά υπάρχουν πολλά 2004 vibes γύρω από την Merc, και συνυπολογίζοντας το πάγωμα της εξέλιξης για το 2021, είναι φανερό ότι τα δυο σημαντικότερα ρεκόρ του Michael Schumacher μάλλον θα έχουν νέο κάτοχο σύντομα…

Γιώργος Τσιάκαλος

Η πρώτη του ανάμνηση από Formula 1 είναι να ρωτάει το 2003 αποσβολωμένος τον πατέρα του γιατί ο Barrichello δεν πήρε το πρωτάθλημα αν και κέρδισε στον τελευταίο αγώνα - και μετά από κάποιες αναγκαίες εξηγήσεις μετά, άρχισε το κόλλημα... Θα τον βρείτε να ποστάρει μεγάλα και δυσανάγνωστα κείμενα στο f1racingnews.gr και να (προσπαθεί να) ταλαιπωρεί κόσμο στο twitter.

F1RACINGNEWS