Andreas Seidl – “Η Pirelli πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη”

Η McLaren ζητάει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον ακριβή λόγo των αστοχιών των ελαστικών στο Azerbaijan Grand Prix, δια στόματος Andreas Seidl.

O επικεφαλής της ομάδας, Andreas Seidl, είπε πως ήταν απογοητευμένος από την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με το “κρίσιμο θέμα ασφάλειας”. Ο Max Verstappen και ο Lance Stroll υπέστησαν αστοχίες στα ελαστικά τους σε ένα από τα ταχύτερα σημεία της πίστας.

O επίσημος προμηθευτής ελαστικών Formula 1, Pirelli, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιο ελάττωμα στα ελαστικά της και επιβεβαίωσε πως και οι δύο εμπλεκόμενες ομάδες είχαν σεβαστεί τα ενδεδειγμένα όρια χρήσης που είχαν τεθεί πριν τον αγώνα. Η FIA αργότερα εξέδωσε μία ανανεωμένη τεχνική ντιρεκτίβα, καθιερώνοντας καινούριους και πιο λεπτομερείς περιορισμούς στην χρήση των ελαστικών αυτό το τριήμερο.

Ο επικεφαλής της Pirelli για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, είπε πως οι εμπλεκόμενες ομάδες χρησιμοποιούσαν τα ελαστικά τους με χαμηλότερες πιέσεις από ότι αναμενόταν κατά την διάρκεια του αγώνα. Οι νέοι περιορισμοί στοχεύουν στην αποσόβηση τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.

Ωστόσο, ο Andreas Seidl λέει πως κάποια ερωτήματα παραμένουν ακόμα αναπάντητα σχετικά με το τι ακριβώς έκαναν οι δύο ομάδες.

“Προφανώς υπάρχουν πολλές υποθέσεις στον αέρα σχετικά με το τι συνέβη. Υπάρχει αρκετή κριτική προς την Pirelli όμως στην τελική νομίζω πως δεν είναι κάτι που θα στηρίζαμε από μεριάς μας επειδή νομίζω πως η Pirelli έχει παράξει ένα ασφαλές προϊόν φέτος.”

“Αν δείτε το μονοθέσιό μας στο Baku για παράδειγμα, αν χρησιμοποιούσες το μονοθέσιο σεβόμενος τους κανονισμούς και ακολουθώντας τις οδηγίες της Pirelli, δεν υπήρχε θέμα με τα ελαστικά. Οπότε νομίζω πως θα ήταν σημαντικό για όλους, για ολόκληρο το paddock να υπάρχει διαφάνεια αναφορικά με το τι πραγματικά συνέβη και τι προκαλούσε τις αστοχίες στο τέλος.”

“Αυτοί (FIA) έχουν την δύναμη να αποφασίσουν τι χρειάζεται να υπάρξει διαφάνεια σε αυτήν την περίπτωση. Όμως, στην τελική, εμπλέκονται όλες οι πλευρές που ενεπλάκησαν σε ότι συνέβη εκεί (Baku).”

“Αυτήν την εβδομάδα, με την τεχνική ντιρεκτίβα να εκδίδεται και βλέπιοντας τις προσεκτικά διαλεγμένες λέξεις που δημοσιεύονται από τον Τύπο και τις δηλώσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, αυτό που είναι λίγο απογοητευτικό για εμάς είναι ότι δεν υπάρχει περαιτέρω διαφάνεια σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη, επειδή προφανώς ήταν κρίσιμο θέμα ασφάλειας, αυτό που έγινε στο Baku,”

“Κανονικά, και νομίζω πως ήταν καλή πρακτική σε κάθε περίπτωση στο παρελθόν, ότι με περιπτώσεις σαν αυτές να συμβαίνουν το παν είναι η διαφάνεια σχετικά με το τι συνέβη, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής τις ομάδες οπότε είναι απογοητευτικό.”

Οι νέοι περιορισμοί που έχουν εκδοθεί για αυτό το τριήμερο είναι αχρείαστοι, θεωρεί ο Andreas Seidl. Ο λόγος σύμφωνα με αυτός, είναι πως οι ομάδες δεν θα είχαν αυτές τις αστοχίες αν απλά είχαν ακολουθήσει τον οδηγό της Pirelli για την χρήση.

“Από την δική μας την οπτική, μπορούμε μόνο να μιλήσουμε για την McLaren, σίγουρα καλωσορίζουμε την βούληση από μεριάς FIA να αποσαφηνίσει αυτά τα πράγματα. Ταυτόχρονα, από την μεριά μας, δεν χρειαζόταν πραγματικά.”

“Οι κανονισμοί ήταν ξεκάθαροι πριν. Υπάρχει ξεκάθαρος λόγος που παίρνουμε αυτές τις οδηγίες από την Pirelli και γιατί υφίστανται αυτοί οι κανονισμοί. Και εμείς ως ομάδα είμαστε πλήρως ενήμεροι αυτού, και ξέρουμε πως πρέπει να δρούμε υπεύθυνα με αυτές τις οδηγίες εντός των κανονισμών ώστε να εξασφαλίσουμε πως δεν θέτουμε τους οδηγούς μας σε κίνδυνο.”

“Η τεχνική ντιρεκτίβα δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με αυτό που κάναμε, με αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα, ή ότι κάναμε στο παρελθόν. Όπως προείπα, οι κανπονισμοί ήταν ξεκάθαροι από πριν, και νομίζω πως αυτό είναι όλο που έχουμε να πούμε για αυτό.”

Andreas Seidl
Ο Andreas Seidl δεν μπορεί να γνωρίζει το μέγεθος του πλεονεκτήματος των δύο ομάδων που χρησιμοποιούσαν χαμηλότερες πιέσεις.

“Προφανώς δεν μπορώ να κρίνω τι κάνουν οι άλλες ομάδες, οπότε δεν ξέρω πόσο μεγάλη ήταν η διαφορά στις πιέσεις. όμως είναι ξεκάθαρο πως η πίεση στην οποία λειτουργείς τα ελαστικά σου είναι το κλειδί στην απόδοση, υπάρχει μεγάλος αντίκτυπος στην απόδοση.”

“Ταυτόχρονα, δεν είναι κάτι καινούριο. Έχει επίσης μεγάλο αντίκτυπο και στην ασφάλεια και στην αξιοπιστία του ελαστικού.”

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Νίκος Δαφνομήλης

Μεγάλος φίλαθλος της Formula 1 από το 2005. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τεχνικό τομέα του αθλήματος και θαυμαστής όλων των ωραίων που έχει να προσφέρει. Μεγάλος φαν και του MotoGP. O μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένας μαγικός κόσμος!

F1RACINGNEWS