Formula 1ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΔΗΓΩΝ

Alpine: Το σοκ και η κάκιστη επίδοση που αξίζει απορίας

Από το ζενίθ στο ναδίρ η Alpine η οποία είδε αμφότερους τους οδηγούς της να αποκλείονται από το Q1 στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Ιταλίας, στην πίστα της Monza

H Alpine προσπάθησε να χτίσει κάτι παραπάνω μετά το απρόσμενο βάθρο στον αγώνα της Ολλανδίας. Αντί αυτού ανταμείφθηκε με μια δυνατή… προσγείωση. Τόσο ο Pierre Gasly όσο και ο Esteban Ocon θα έχουν πολλή δουλειά αύριο εκκινώντας από τις θέσεις 17 και 18.

Αλλά… “τις πταίει” με την αστάθεια της Alpine; Ποια η αδυναμία της να γίνει ανταγωνιστική στο ναό της ταχύτητας; Οι δύο οδηγοί της αντιμετώπισαν μερικά προβλήματα. Αρχικά ο Ocon έκανε ένα μικρό λάθος και βρέθηκε ελάχιστα εκτός πίστας “οργόνοντας” το χαλίκι της εξόδου. Ο έταιρος Γάλλος Gasly ανέφερε μικροενοχλήσεις από κάποιους κραδασμούς.

Δυστυχώς για την Alpine το κύριο πρόβλημα είναι η μονάδα ισχύος. Ο κινητήρας της Renault είναι σαφώς ο πιο αδύναμος από τους υπόλοιπους τρεις με λιγότερη ιπποδύναμη. Αυτό σημαίνει ότι σε πίστες όπως η Monza – όπου η τελική ταχύτητα και η απόδοση του κινητήρα είναι προταρχικοί παράγοντες μιας καλής επίδοσης – η A523 μειονεκτεί. Βλέπουμε ομάδες όπως η Williams με κατώτερο σασί ή και αεροδυναμική σχεδίαση να είναι δυνατότερες λόγω του κινητήρα.

O ίδιος ο Pierre Gasly έχει ανα΄φερει τις συζητήσεις που έχουν γίνει για τη μείωση των διαφορών απόδοσης των κινητήρων. Δυστυχώς για την ομάδα του όμως Formula 1 και FIA δε φαίνονται να συγκινούνται με τις προτάσεις αυτές. Για την Alpine η λύση είναι η εστίαση στη σχεδίαση ενός ανταγωνιστικού κινητήρα.

O Gasly ανάφερε σχετικά: “Κάναμε ό, τι μπορούσαμε και είναι άσχημο να μας βλέπω σε αυτές τις θέσεις. Ξέραμε από πριν ότι θα τα βρίσκαμε δύσκολα σε μια πίστα σαν τη Monza. Παρατηρήσαμε χτες ότι έχουμε πολλές αδυναμίες σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες. Δυστυχώς κάναμε το καλύτερο”.

Από την δική του πλευρά, ο Esteban Ocon ανέφερε τα εξής:

Προφανώς, είναι πολύ απογοητευτικό να αποκείεσαι από το Q1 σήμερα. Ήταν ξεκάθαρο ότι το πακέτο μας δεν ήταν πολύ κατάλληλο για αυτήν την πίστα και αισθάνομαι ότι και τα δύο μονοθέσια μεγιστοποίησαν τις δυνατότητές τους σήμερα, τερματίζοντας με πολύ παρόμοιους χρόνους στους γύρους τους“.

Εναπόκειται σε εμάς να εντοπίσουμε πραγματικά τις αιτίες, που οδήγησαν σε αυτήν την έλλειψη απόδοσης και είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε κάποιες λύσεις στο μέλλον“.

Εν τω μεταξύ, εστιάζουμε στην αυριανή ημέρα και ετοιμάζουμε ένα σχέδιο για να παλέψουμε στην πίστα για να σώσουμε κάτι από αυτό το Σαββατοκύριακο. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να αγωνιστούμε πολύ καλύτερα αύριο και ανυπομονούμε για τον αγώνα“.

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Πέτρος Γαβριηλίδης

Ξεκίνησε να βλέπει Formula 1 από το 2000 και ο ήχος των V10 κινητήρων χαράκτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη του. Οι κινητήρες μείωσαν τον ήχο τους, αλλά η έμπνευση και η όρεξη για το μηχανοκίνητο αθλητισμό έμεινε ίδια.