Η F1 έχει κλείσει τα 70 της χρόνια. Ας κάνουμε μαζί μία σύντομη αναδρομή στην εξέλιξη των μονοθέσιων από το 1950!
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.


Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ξεκίνησε το 1950 με τα μονοθέσια να έχουν τον κινητήρα τους τοποθετημένο στο μπροστινό μέρος. Γεγονός το οποίο τα κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστά σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Κυρίαρχος κατασκευαστής εκείνης της περιόδου ήταν η Alfa Romeo. Η παραπάνω φωτογραφία είναι από Βρετανικό Grand Prix στο Silverstone!
Στα τέλη του 1950 και πιο συγκεκριμένα το 1958, οι νέοι κανονισμοί επέβαλαν στις ομάδες να χρησιμοποιούν μικρότερους σε μέγεθος κινητήρες. Χωρίς βέβαια να απαγορεύονται οι τούρμπο κινητήρες οι οποίοι θα πρέπει υποχρεωτικά να λειτουργούν με τo τυπικό καύσιμο βενζίνης.
To 1968 η αεροδυναμική άρχισε να αποκτά μεγαλύτερο ρόλο στα μονοθέσια, με τις ομάδες να τοποθετούν μεγάλες αεροτομές αρκετά πιο ψηλά από το όχημα. Εκείνη η χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς έχασαν την ζωή τους πέντε οδηγοί! Στην συνέχεια απαγορεύτηκαν αυτού του είδους οι αεροτομές και καθιερώθηκαν άλλοι κανόνες ασφαλείας.
Την δεκαετία του 1970 η Formula 1 άρχισε να αποκτά την σημερινή της μορφή. Με αρκετές τεχνολογικές καινοτομίες. Το παραπάνω μονοθέσιο έκανε χρήση του κάτω μέρος του οχήματος για να αποκτήσει το λεγόμενο “ground effect” που προσέφερε ακόμα περισσότερη κάθετη δύναμη και πρόσφυση.


Η McLaren MP4/1 του 1981 ήταν το πρώτο όχημα που έκανε χρήση ανθρακονημάτων στο σασί του αντί για ένα μεταλλικό σασί. Γεγονός το οποίο έκανε το μονοθέσιο φοβερά ελαφρύ, σταθερό και δυνατό. Ενώ στην αρχή οι ομάδες ανησυχούσαν για την ασφάλεια, γρήγορα έγινε ο μόνιμος τρόπος κατασκευής.
Το 1989 ήρθαν πάλι μεγάλες αλλαγές. Με την οριστική απαγόρευση των τούρμπο κινητήρων οπότε και επέστρεψαν οι κινητήρες φυσικής αναρρόφησης μέχρι 3,5 λίτρων και από 8 έως 12 κυλίνδρων.


To 1994 ήταν μια χρονιά που όλοι οι φίλοι της F1 γνωρίζουν, σαν την χρονιά που σημαδεύτηκε από τον θάνατο του Ayrton Senna με την Williams FW16 στην πίστα του San Marino. Αφού είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις πως η απαγορεύσεις σε ηλεκτρονικά βοηθήματα θα μπορούσαν να αποδεικτουν επικίνδυνες. Ο θάνατος του Senna ξεκίνησε άλλον ένα γύρο κανονισμών περιορισμών της δύναμης των κινητήρων και τροποποιήσεων στις πίστες.


Το 1998 τα μονοθέσια έγιναν πιο στενά και τα ελαστικά για όλες τις συνθήκες να έχουν υποχρεωτικά αυλακώσεις αντί για τα “slick”. Με τις ταχύτητες να μειώνονται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.


Την δεκαετία του 2000, υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίες πως το θέαμα ήταν βαρετό. Οπότε οι κανονισμοί άλλαξαν ξανά προκειμένου να γίνει καλύτερο το θέαμα με την αεροδυναμική των οχημάτων να επηρεάζεται περισσότερο.


Το 2014 ήταν χρονιά ορόσημο για την σύγχρονη F1 με την εισαγωγή μικρότερων κινητήρων (1,6 λίτρα τούρμπο κινητήρες 6 κυλίνδρων). Αλλά και του συστήματος Kinetic Energy Recovery System ή αλλιώς ERS-K , το οποίο συλλέγει και αποθηκεύει την κινητική ενέργεια και την απελευθερώνει κατά την επιτάχυνση με σκοπό της ενίσχυσης της απόδοσης.
Με το ενδιαφέρον στραμμένο πάλι προς την βελτίωση των συνθηκών για προσπεράσεις, οι κανονισμοί άλλαξαν για να κάνουν τα οχήματα πιο γρήγορα στις στροφές. Το πλάτος των μονοθέσιων αυξήθηκε, όπως και των ελαστικών. Αντίστοιχα και η αεροδυναμική των οχημάτων προσαρμόστηκε προκειμένου να δημιουργείται περισσότερη κάθετη δύναμη.


Δυστυχώς όσον αφορά το 2021 λόγω της υφιστάμενης κατάστασης ο τύπος του μονοθέσιου που απεικονίζεται παραπάνω θα κάνει την εμφάνιση του καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2022. Τα οχήματα θα έχουν διαφορετική φιλοσοφία σχεδίασης, με απλουστευμένη μπροστά αεροτομή και μεγαλύτερα πίσω “πτερύγια” και ελαστικά χαμηλού προφίλ 18 ιντσών.
Το σίγουρο είναι πως η τεχνολογία της Formula 1 έχει προσφέρει κατά καιρούς τεράστιες καινοτομίες που άλλες φορές βοηθούν το θέαμα και άλλες όχι και τόσο, παρόλα αυτά ένα μεγάλο μέρος των τεχνολογιών έχει μεταφερθεί και στα συμβατικά οχήματα (ίνες άνθρακα, ήμι-αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, φρένα κ.α.) κάνοντας και την δική μας ζωή ευκολότερη και ασφαλέστερη.
Για περισσότερα νέα πατήστε εδώ. Ενώ μπορείτε να μας ακολουθήσετε και στο κανάλι μας στο youtube.