ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα στην F1 – 18/5

Σαν σήμερα το 1914

Σαν σήμερα το 1914 γεννήθηκε ο Emmanuel de Graffenried, ο οποίος ήταν ένας Ελβετός βαρόνος που συμμετείχε σε 22 αγώνες της F1 την περίοδο 1950-1956. Η καλύτερή του χρονιά ήταν εκείνη του 1953, όταν και τερμάτισε τρεις φορές στους βαθμούς, τερματίζοντας, μάλιστα, στην τέταρτη θέση στο Βελγικό Grand Prix.

Σαν σήμερα το 1928

Σαν σήμερα το 1928 γεννήθηκε ο Jo Schlesser, ο οποίος είχε ένα τραγικό ντεμπούτο στην F1. Οδηγώντας μία Honda, την οποία ο teammate του, John Surtees, δεν δέχτηκε να οδηγήσει, ο Schlesser αποφάσισε να συμμετάσχει στο Γαλλικό Grand Prix του 1968. Ωστόσο, μόλις στον δεύτερο γύρο του αγώνα ο Schlesser τράκαρε και το μονοθέσιό του τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του. Όντας πολύ καλός φίλος του Guy Ligier, όλα τα μονοθέσια της Ligier έφεραν την επιγραφή “JS”.

Σαν σήμερα το 1931

Σαν σήμερα το 1931 γεννήθηκε ο Bruce Halford, ο οποίος συμμετείχε σε 8 αγώνες την περίοδο 1956-1960. Το καλύτερό του αποτέλεσμα ήρθε στο Γαλλικό Grand Prix του 1960, όταν τερμάτισε στην όγδοη θέση.

Σαν σήμερα το 1952

Σαν σήμερα το 1952 διεξήχθη το Ελβετικό Grand Prix, με νικητή τον Piero Taruffi. O Taruffi κέρδισε τον αγώνα, καθώς ο poleman, Guiseppe Farina, εγκατέλειψε. Δεύτερος τερμάτισε ο Rudi Fischer, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Jean Behra.

Σαν σήμερα το 1958

Σαν σήμερα το 1958 διεξήχθη το Grand Prix του Μονακό, με νικητή τον Maurice Trintigant. Ο Trintigant πήρε την δεύτερη και τελευταία νίκη της καριέρας του, καθώς πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν ένεκα μηχανικών προβλημάτων. Οι Stirling Moss, Mike Hawthorn και Jean Behra εγκατέλειψαν, όντας στην πρωτοπορία. Έτσι, o Trintigant πήρε την δεύτερη συνεχόμενη νίκη της Cooper, ενώ οι οδηγοί της Ferrari, Luigi Musso και Peter Collins τερμάτισαν στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Maurice Trintigant, Monaco Grand Prix 1958
Σαν σήμερα το 1967

Σαν σήμερα το 1967 γεννήθηκε ο Heinz-Harald Frentzen, ο οποίος έκανε τα πρώτα του βήματα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό μαζί με τους Michael Schumacher και Karl Wendlinger κι έκανε το ντεμπούτο του το 1994, όταν εντάχθηκε στην Sauber. Αμέσως εντυπωσίασε και σύντομα βρέθηκε στα radar της Williams. Η μετακίνησή του στην ιστορική ομάδα του Grove έγινε το 1997. Ωστόσο, ο Γερμανός δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, κερδίζοντας μόλις έναν αγώνα, ενώ ο teammate του, Jacques Villeneuve, πήρε τον τίτλο. Μετά από ένα απογοητευτικό 1998 βρέθηκε στην Jordan, όπου η καριέρα του απογειώθηκε. Το μονοθέσιο που είχε η Jordan το 1999 ήταν πολύ καλό κι η οδήγηση του Villeneuve τον έφερε σε θέση να διεκδικήσει το Πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς. Τελικά, τερμάτισε τρίτος στο Πρωτάθλημα οδηγών, κερδίζοντας δύο αγώνες. Το 2001 έφυγε από την Jordan, με προορισμό την Prost κι αποσύρθηκε στο τέλος του 2003, οδηγώντας για λογαριασμό της Sauber.

Heinz-Harald Frentzen, Williams 1997
Σαν σήμερα το 1969

Σαν σήμερα το 1969 διεξήχθη το Grand Prix του Μονακό, με νικητή τον Graham Hill. O Hill πήρε την πέμπτη του νίκη στους στενούς δρόμους του Πριγκιπάτου, ένα ρεκόρ που έσπασε ο Ayrton Senna. Ο Piers Courage πήρε το πρώτο βάθρο της καριέρας του, οδηγώντας μία Brabham υπό το πλαίσιο της ομάδας του Frank Williams, ενώ τρίτος τερμάτισε ο Jo Siffert.

Graham Hill, Lotus, Monaco Grand Prix 1969
Σαν σήμερα το 1980

Σαν σήμερα το 1980 διεξήχθη το Grand Prix του Μονακό, με νικητή τον Carlos Reutemann. Στον πρώτο γύρο έλαβε χώρα ένα από τα πιο γνωστά ατυχήματα που συνέβησαν ποτέ στο Monaco. O Daly εκκινούσε 12ος, αλλά φρέναρε υπερβολικά αργά στην πρώτη στροφή, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στην Alfa Romeo του Bruno Giacomelli, ο οποίος με την σειρά του έπεσε πάνω στον Alain Prost, με τον Prost να πέφτει πάνω στον Jean-Pierre Jarier! Ευτυχώς, κανένας δεν τραυματίστηκε, με τους υπόλοιπους οδηγούς να προσπαθούν στην αρχή του επόμενου γύρου να αποφύγουν τα θραύσματα. Την νίκη πήρε ο Carlos Reutemann, με τους Jacques Laffite και Nelson Piquet να συμπληρώνουν το βάθρο.

Monaco Grand Prix 1980, 1st lap incident
Σαν σήμερα το 2003

Σαν σήμερα το 2003 διεξήχθη το Αυστριακό Grand Prix, με νικητή τον Michael Schumacher. Παρά την φωτιά που πήρε το μονοθέσιό του κατά την διάρκεια ενός pitstop, το οποίο τον έριξε στην τρίτη θέση, ο Schumacher πήρε την νίκη, καθώς ο κινητήρας του Juan Pablo Montoya. Ο Kimi Raikkonen τερμάτισε δεύτερος, ενώ ο Rubens Barichello τρίτος. Αυτό ήταν το τελευταίο Αυστριακό Grand Prix έως το 2014.

Austrian Grand Prix 2003, 1st Michael Schumacher, 2nd Kimi Raikkonen, 3rd Rubens Barichello

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Παύλος Γασπαρινάτος

Μεγάλος λάτρης της Formula 1 και του WRC. Ενίοτε παρακολουθώ και MotoGP ή οτιδήποτε κινείται σε 2 ή 4 τροχούς. Η πίεση του Σάκη Ζαφειρόπουλου με "ανάγκασε" να επισκεφτώ την πίστα Speed Park κι από τότε είμαι μεγάλος θαμώνας της συγκεκριμένης πίστας.