Σαν σήμερα στην F1 – 5/6

Σαν σήμερα το 1908

Σαν σήμερα το 1908 γεννήθηκε ο Franco Rol, ο οποίος αγωνίστηκε σε πέντε αγώνες την περίοδο 1950-1952, τερματίζοντας μόλις μία φορά. Στο Ιταλικό Grand Prix του 1952 βρέθηκε στην ένατη θέση, οδηγώντας μία OSCA.

Σαν σήμερα το 1923

Σαν σήμερα το 1923 γεννήθηκε ο Jorge Daponto, ο οποίος συμμετείχε σε δύο αγώνες του 1954 με μία ιδιωτική Maserati. Εγκατέλειψε στο Αργεντίνικο Grand Prix, αλλά τερμάτισε ενδέκατος στην Monza, αλλά δεν πήρε κατάταξη, καθώς βρισκόταν πολύ πιο πίσω από το υπόλοιπο grid.

Σαν σήμερα το 1928

Σαν σήμερα το 1928 γεννήθηκε ο Umberto Magioli, ο οποίος συμμετείχε σε 9 αγώνες την περίοδο 1953-1956. Ανέβηκε δύο φορές στο βάθρο, στο Ιταλικό Grand prix του 1954, όπου μοιράστηκε την τρίτη θέση με τον Jose Froilan Gonzalez και στο Αργεντίνικο Grand Prix τυ 1955, όταν μοιράστηκε το μονοθέσιό του με τον Guiseppe Farina και τον Maurice Trintignant.

Σαν σήμερα το 1955

Σαν σήμερα το 1955 διεξήχθη το Βελγικό Grand Prix, με νικητή τον Juan Manuel Fangio. Η Mercedes κυριάρχησε εύκολα στον αγώνα, καθώς η κύρια αντίπαλός της, Lancia, απέσυρε την συμμετοχή της μετά τον θάνατο του Alberto Ascari. Νικητής αναδείχθηκε ο Fangio, με τον Stirling Moss να τερματίζει δεύτερος και τον Farina να συμπληρώνει το βάθρο στο τελευταίο του Grand Prix.

Belgian Grand Prix 1955
Σαν σήμερα το 1977

Σαν σήμερα το 1977 διεξήχθη το Βελγικό Grand Prix, με νικητή τον Gunnar Nilsson. Οι Mario Andretti και John Watson συγκρούστηκαν και έθεσαν εαυτούς εκτός αγώνα στον πρώτο γύρο, με τον Jody Schekter να παίρνει την πρωτοπορία στο βρεγμένο Zolder. O Lauda ανέβηκε στην πρωτοπορία, όταν οι υπόλοιποι οδηγοί αποφάσισαν να βάλουν slicks, αλλά ο Gunnar Nilsson που δεν το έκανε έφτασε τον Lauda και τον προσπέρασε, παίρνοντας την πρώτη και μοναδική του νίκη στην F1. Δεύτερος τερμάτισε ο Lauda, με τον Ronnie Peterson να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Gunnar Nilsson, Lotus, Belgian Grand Prix 1977
Σαν σήμερα το 1983

Σαν σήμερα το 1983 διεξήχθη το Detroit Grand Prix, με νικητή τον Michele Alboreto. O Alboreto δεν έκανε pitstop, παίρνοντας μία μεγάλη νίκη. Βρισκόταν στην τέταρτη θέση στην αρχή του αγώνα κι ανέβηκε στην δεύτερη, όταν ο Rene Arnoux εγκατέλειψε και οι Keke Rosberg και Jacques Lafitte μπήκαν στα pits. O Alboreto πήρε την πρωτοπορία και είδε πρώτος την καρό σημαία, με τους Rosberg και Watson να συμπληρώνουν το βάθρο. Αυτή ήταν η τελευταία νίκη της Tyrrell και του θρυλικού κινητήρα Cosworth DFV.

Michele Alboreto, Tyrrell 011 Ford, Detroit Grand Prix 1983

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeDiscord και Twitter.

Παύλος Γασπαρινάτος

Μεγάλος λάτρης της Formula 1 και του WRC. Ενίοτε παρακολουθώ και MotoGP ή οτιδήποτε κινείται σε 2 ή 4 τροχούς. Η πίεση του Σάκη Ζαφειρόπουλου με "ανάγκασε" να επισκεφτώ την πίστα Speed Park κι από τότε είμαι μεγάλος θαμώνας της συγκεκριμένης πίστας.

F1RACINGNEWS