Σαν σήμερα στην F1 – 31/5

Σαν σήμερα το 1942

Σαν σήμερα το 1942 γεννήθηκε ο Jo Vonlathen, ο οποίος αγωνίστηκε στο Αυστραλιανό Grand Prix του 1975 για λογαριασμό της Williams. Εγκατέλειψε στον 14ο γύρο μετά από αστοχία στον κινητήρα του.

Σαν σήμερα το 1959

Σαν σήμερα το 1959 γεννήθηκε ο Andrea de Cesaris, ο οποίος διατηρεί το ρεκόρ των περισσότερων εκκινήσεων (208) χωρίς νίκη, καθώς και πολλά ρεκόρ σχετικά με εγκαταλείψεις. Ο de Cesaris ήταν εξαιρετικά γρήγορος κι είχε το ρεκόρ του νεότερου κατόχου της pole position, αλλά, παρά κάποιες εντυπωσιακές εμφανίσεις του με την Alfa Romeo, το γεγονός ότι ήταν επιρρεπής στα ατυχήματα του χάρισε το ψευδώνυμο “de Crasheris”. Το 1985 βρέθηκε εκτός Ligier, με τον επικεφαλής της ομάδας να ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί του.

Οι χορηγίες που είχε κι η εμπειρία του τον βοηθούσαν να βρει θέση σε μικρές ομάδες κι έτσι αγωνίστηκε στην F1 έως το 1994. Η μεγαλύτερη του ευκαιρία για νίκη ήρθε στο Βελγικό Grand Prix του 1991, όταν ένα πρόβλημα στον κινητήρα του στέρησε την ευκαιρία να παλέψει με τον Senna.

Andrea de Cesaris, Alfa Romeo
Σαν σήμερα το 1959

Σαν σήμερα το 1959 διεξήχθη το Ολλανδικό Grand Prix, με νικητή τον Jo Bonnier. O Bonnier πήρε την μοναδική του νίκη στην F1 και την πρώτη νίκη της BRM. O Jack Brabham τερμάτισε δεύτερος, με τον Masten Gregory να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Σαν σήμερα το 1981

Σαν σήμερα το 1981 διεξήχθη το Grand Prix του Μονακό, με νικητή τον Gilles Villeneuve. H Ferrari 126CK ήταν εξαιρετικά γρήγορη στις ευθείες, αλλά υστερούσε σημαντικά στις στροφές, γεγονός που δεν την ευνοούσε ιδιαίτερα στο Μονακό. Παρ’ όλα αυτά, ο Villeneuve κατετάγη δεύτερος στις κατατακτήριες, 2,5 δευτερόλεπτα μπροστά από τον teammate του, Didier Pironi. Στον αγώνα, ο Piquet έκανε λάθος και εγκατέλειψε, με τον Jones να χάνει πολύ χρόνο μετά από πρόβλημα που παρουσίασε ο κινητήρας του. Έτσι, την πρωτοπορία πήρε ο Villeneuve, βλέποντας πρώτος την καρό σημαία. Ο Jones τερμάτισε δεύτερος, με τον Jacques Laffite να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Gilles Villeneuve, Ferrari, Monaco Grand Prix 1981
Σαν σήμερα το 1987

Σαν σήμερα το 1987 διεξήχθη το Grand Prix του Μονακό, με νικητή τον Ayrton Senna. O Mansell βρισκόταν στην πρωτοπορία του αγώνα στους πρώτους γύρους προτού εγκαταλείψει με πρόβλημα στον κινητήρα του. Έτσι, την πρωτοπορία πήρε ο Ayrton Senna, ο οποίος είδε πρώτος την καρό σημαία, παίρνοντας την πρώτη από τις έξι νίκες του στο Πριγκιπάτο. Δεύτερος τερμάτισε ο Nelson Piquet, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Michele Alboreto.

Ayrton Senna, Lotus, Monaco Grand Prix 1981
Σαν σήμερα το 1992

Σαν σήμερα το 1992 διεξήχθη το Grand Prix του Μονακό, με νικητή τον Ayrton Senna. Ωστόσο, την νίκη φαινόταν ότι θα πάρει ο Nigel Mansell, ο οποίος στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα ήταν στην πρωτοπορία. Παρ’ όλα αυτά, 8 γύρους πριν το τέλος αναγκάστηκε να μπει στα pits για νέα ελαστικά, με τον Senna να αναλαμβάνει τα ηνία του αγώνα. Ο Mansell άρχισε να γράφει εξαιρετικά γρήγορους χρόνους, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να βρεθεί πίσω από τον Senna. O Βραζιλιάνος, ωστόσο, τοποθετούσε το μονοθέσιο στην μέση της πίστας, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να τον προσπεράσει ο Mansell. Έτσι, ο Senna πήρε την πρώτη νίκη της χρονιάς, με τον Mansell να τερματίζει ελάχιστα πίσω του.

Ayrton Senna & Nigel Mansell, Monaco Grand Prix 1991

Διαβάστε όλα τα νέα της Formula 1 εδώ, ενώ πλέον μπορείτε να μας βρείτε στο InstagramYouTubeTik TokDiscord και Twitter.

Παύλος Γασπαρινάτος

Μεγάλος λάτρης της Formula 1 και του WRC. Ενίοτε παρακολουθώ και MotoGP ή οτιδήποτε κινείται σε 2 ή 4 τροχούς. Η πίεση του Σάκη Ζαφειρόπουλου με "ανάγκασε" να επισκεφτώ την πίστα Speed Park κι από τότε είμαι μεγάλος θαμώνας της συγκεκριμένης πίστας.

F1RACINGNEWS